et sitat / et tips

“This sentence has five words. Here are five more words. Five-word sentences are fine. But several together become monotonous. Listen to what is happening. The writing is getting boring. The sound of it drones. It’s like a stuck record. The ear demands some variety. Now listen. I vary the sentence length, and I create music. Music. The writing sings. It has a pleasant rhythm, a lilt, a harmony. I use short sentences. And I use sentences of medium length. And sometimes, when I am certain the reader is rested, I will engage him with a sentence of considerable length, a sentence that burns with energy and builds with all the impetus of a crescendo, the roll of the drums, the crash of the cymbals–sounds that say listen to this, it is important.”

― Gary Provost

Et sitat som jeg syns er så bra og inspirerende. Tror litt for mange er glad i å bruke komma, inkludert meg selv, for bare se hva jeg driver med liksom. Så da er det fint med sånne, som viser at korte setninger er lov. Faktisk bra. Noen ganger bedre enn de lengre. Hvis ikke alltid bedre. Hvem vet.

3 thoughts on “et sitat / et tips”

  1. Elsker det! Skriving er musikk og vi er komponister. Og når man begynner å spille på ei fele så vet man at det vil høres litt surt ut i begynnelsen. (Det vet ihvertfall naboen).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *